Talent bestaat niet
Geschreven door Marijn de Geus | 29 juni 2016Max Verstappen, Kiki Bertens, Steven Kruijswijk… Nederlands talent stond de afgelopen weken volop in de schijnwerpers. Ook bij bedrijven is talent zeer in zwang. Maar, bestaat er wel zoiets als talent?
Niet volgens Anders Ericsson. Deze Zweedse psycholoog bracht onlangs zijn nieuwste boek uit (Peak of Piek in het Nederlands), waarin dertig jaar aan onderzoek naar onder andere topatleten en musici leidt tot één conclusie: buitengewone prestaties ontstaan vooral door veel en gerichte oefening. Dat klinkt even hard. HR-managers wereldwijd zoeken en testen al decennialang op aanleg en wat mensen nu weten en nu kunnen, en denken op die manier de toekomstige Verstappens in hun vakgebied te identificeren. Zitten ze al die tijd op het verkeerde spoor?
10.000 uren oefenen
Als wereldwijde autoriteit op het gebied van expertise en vaardigheden, staat Ericsson vooral bekend om zijn 10.000-urenregel: de meest succesvolle ‘talenten’ in verschillende vaardigheden bleken gemiddeld zoveel tijd aan oefening te hebben besteed. Zo stelt hij: “Omdat expertprestaties kwalitatief verschillen van normale prestaties, denken mensen dat de expert ook kwalitatief verschillende karakteristieken moet hebben. Daar zijn wij het wel mee eens, maar deze verschillen zijn niet aangeboren en dus ook niet onveranderlijk. Behalve enkele genetische eigenschappen als lengte, verschillen experts vooral van ‘normale mensen’ door een leven lang doelbewust trainen op een specifieke prestatie.”
Deliberate practice
Dat zou betekenen dat de persoon die 20 jaar exact dezelfde functie heeft beoefend, inmiddels een echte expert is. Die vlieger gaat echter niet op. Ericsson hamert op deliberate practice: doelbewust de vaardigheden verbeteren die nodig zijn. Van 10.000 uur exact hetzelfde doen, wordt niemand een expert. Daarvoor moet je de benodigde vaardigheden identificeren en in kleine delen regelmatig trainen. Steeds op een iets andere manier, steeds op een iets hoger niveau. Het liefst voorzien van snelle coaching en feedback door een expert, die weet hoe je beter wordt. “Als je maximale concentratie wil hebben, is 15 tot 20 minuten de beste tijd om je te focussen”, voegt Ericsson toe. “Met nieuwe technologieën kunnen we gesimuleerde omgevingen creëren waarin studenten beter kunnen oefenen.”
Gewone mensen buitengewoon laten presteren
Organisaties die de beste medewerkers willen binnenhalen, doen er volgens de Zweedse wetenschapper beter aan ‘talent’ als criterium te vervangen door voorgeschiedenis. “Iemand moet kunnen laten zien in hoeverre hij stappen heeft gemaakt in een vorige baan. Vraag wat ze deden om beter te worden. Dat is veel interessanter dan welke opleiding ze deden of wat hun cijfers waren.” Kijk dus naar eigenschappen als motivatie, leergierigheid, wilskracht en doorzettingsvermogen.
Talent ontstaat
Talent bestaat dan wel niet, het ontstaat wel. Door veel uren afwisselend te oefenen op gerichte (deel)vaardigheden. Wil je talent ontwikkelen in je organisatie, kijk dan niet puur naar wat een kandidaat of medewerker nu kan. Vraag jezelf liever af of hij of zij de drive heeft om die volgende 8000, 5000 of 1000 uren ook gericht te oefenen. En of jouw organisatie hiervoor de mogelijkheden biedt. Hoe gewone mensen buitengewoon kunnen presteren, is de ondertitel van het boek. Wil je dat ook in jouw organisatie bewerkstelligen? Help je medewerkers dan doelbewust te trainen!
Dit artikel verscheen eerder op ManagementSite.nl. Meer lezen over effectiever trainen in je organisatie? Download dan gratis ons e-book!