Talent-development

Talent development (niet) voor iedereen?

Geschreven door Kars van Weeren | 7 oktober 2018

Talent development is een begrip dat vaak terugkomt in HR. Bij het woord ‘talent’ denk je misschien snel aan een Lionel Messi, Serena Williams of een andere sporter of artiest met een onevenaarbare gave. Ondanks dat zij misschien van nature een voorsprong hebben op ons stervelingen, zouden zij lang zo ver niet zijn gekomen zonder al die trainingsuren. Talent valt te ontwikkelen, maar dan moet dit wel op de juiste manier gebeuren!   

Iedereen heeft talent

Talent-developmentTalent development houdt in dat iedere medewerker de kans krijgt om bepaalde sterke vaardigheden te identificeren en deze vaardigheden vervolgens ook toe kan passen binnen de organisatie. Sommige talent development-initiatieven beperken zich tot een kleine groep in de organisatie. Dat is zonde, want als alle medewerkers van een organisatie de kans krijgen om zo effectief mogelijk te werken met hun kwaliteiten, zou dat een grotere impact hebben op de organisatie. Daarnaast is het nu niet bepaald motiverend voor de overige medewerkers als slechts een select gedeelte van hen wordt betrokken in een talent development-programma. Onder het motto: als je het doet, doe het dan goed, zou je alle medewerkers de kans moet gunnen om hun werkzaamheden aan te passen aan hun beste vaardigheden. Hoe doe je dat?

Inzicht in vaardigheden

Voordat het talent development programma begint, stel je de doelstellingen van het programma op. Wees hierbij reëel en ambitieus tegelijk. Om de vaardigheden van medewerkers te identificeren, is het makkelijk om te kijken naar de dagelijkse werkzaamheden. Verwacht dus niet dat een talent development programma een medewerker van de ene naar de andere functiegroep zal slepen. Centrale vragen in talent development moeten zijn: waarin excelleert deze medewerker en waarin kan deze nog doorgroeien?

Als er voor elke medewerker een duidelijk antwoord op deze vragen kan worden gegeven, kan er een situatie worden gecreëerd waarin er het meest wordt gemaakt van de aanwezige vaardigheden binnen een organisatie. Organisaties maken hiervoor gebruik van onze online scans. Na zo’n scan ontstaat een goed beeld van welke communicatieskills op niveau zijn en welke er nog training kunnen gebruiken. Dit kan dan weer worden meegenomen in de ontwikkeling van het trainingsprogramma zodat medewerkers alleen de vaardigheden trainen die aan verbetering toe zijn. Zo kan bij een online scan voor een salesteam bijvoorbeeld op de competenties pitchen, bezwaar weerleggen en ‘closen’ worden getest. De medewerker wordt vervolgens (het eerst) getraind in de competentie waarop hij of zij het laagst scoort.  

Nog steeds relevant?

Een vraag die de laatste jaren veel wordt gesteld is: ‘is een programma in talent development nog wel een goede investering?’ Nu werknemers zelden nog hun hele leven bij dezelfde organisatie werken, lijkt dat een terechte vraag. Hoewel, een betere vraag om te stellen is misschien: ‘waarom verlaten werknemers mijn organisatie eigenlijk?’ Uit onderzoek van LinkedIn Learning blijkt dat 94% van de werknemers langer bij een organisatie zal blijven als deze meer investeert in hun carrière. Voorkom dus dat de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling elders beter zijn. Dat maakt een goed ontwikkelingsprogramma misschien wel belangrijker dan ooit. Zorg bij de ontwikkeling van jouw talent development programma dat de verwachtingen wat betreft carrières en ontwikkelingsmogelijkheden worden besproken en dat hier rekening mee wordt gehouden bij de implementatie van het traject. Talent bestaat al in jouw organisatie, maar zorg dat het ook tot uiting komt! Dat is in een markt waarin talent aantrekken, behouden en ontwikkelen moeilijker is dan ooit, van groot belang.