Videorollenspellen filmen: 10 tips voor de beste clips
Geschreven door Joanneke de Borst | 28 maart 2017Jouw communicatietraining versterken met oefeningen die overal en altijd beschikbaar zijn? Dat kan met behulp van videorollenspellen, waarin de deelnemer een situatie te zien krijgt en vervolgens zijn eigen reactie hierop opneemt. Om de ervaring van de deelnemer zo realistisch mogelijk te maken, moet de situatie levensecht worden nagespeeld én beeld en geluid van voldoende kwaliteit zijn. In ons vorige artikel beschreven we het schrijven van een script en de opdracht. Nu geven we tien tips voor het filmen zelf.
In het rollenspel moet de opdracht, die van tevoren beschreven is, worden uitgevoerd. Een voorbeeld. Stel dat je de opdrachtomschrijving van voorbeeld A uit het vorige artikel hebt gebruikt: “Je bent salesmanager en in gesprek met klant Bob die terugkomt op zijn eerder koopanimo. Achterhaal de reden.” Acteur Bob zegt dan in de opdrachtvideo: “Laten we het over de zomervakantie heen tillen, er speelt hier nu een hoop tegelijk en onze organisatie heeft tijd nodig. Liever goed dan halfbakken, snap je.” Maar er komt nog meer bij kijken!
Levensechte situaties
Acteurs hebben een grote invloed op het rollenspel. Om ervoor te zorgen dat deelnemers zich optimaal kunnen inleven in de situatie waarop zij moeten reageren, is het van belang dat de rol goed wordt neergezet en emoties duidelijk zijn. Een herkenbaar uitgevoerde scène lokt een natuurlijke reactie uit. Beter iets te emotioneel dan te plat. Let er ook op dat de omgeving waarin je de video opneemt aansluit op de praktijk. Kortom, zorg er voor dat:
- je werkt met acteurs die hun rol realistisch neer kunnen zetten;
- acteurs zich inleven in die boze klant of overenthousiaste collega;
- de tekst met passende emotie, mimiek en houding wordt ondersteund;
- de acteur praat en eruit ziet als degene die hij speelt;
- de video wordt opgenomen in een omgeving die past bij de situatie.
Kort en krachtig
Naast realistisch spel, is het ook belangrijk om een oefening niet te ingewikkeld te maken. De deelnemer moet zijn aandacht erbij kunnen houden en uitgedaagd worden om te reageren zoals hij dat in het echt ook zou doen. Knip een complex gesprek liever op in verschillende oefeningen, dat is beter dan in één oefeningen 5 vragen op de deelnemer af te vuren. Het ideale rollenspel:
- duurt tussen de 10 en 30 seconden;
- vraagt niet te veel van de deelnemer.
Fantastisch filmen
Als de inhoud van je videorollenspel top is, moet de vorm ervan niet uit de toon vallen. De video’s komen dan wel niet op een groot scherm terecht, in het formaat waarin de gebruiker hen bekijkt moeten ze vloeiend en scherp zijn. Dat geldt ook voor het geluid. Voor het beste resultaat gebruik je een professionele camera in combinatie met een richtmicrofoon of zender. Een goedkoper alternatief is om met je smartphone of tablet te filmen. De meeste moderne smartphones en tablets geven een voldoende beeldkwaliteit. Zorg er dan wel voor dat je een smartphonehouder gebruikt, zodat het beeld stabiel is. Let er bij het filmen met smartphone/tablet op dat je omgeving zo stil mogelijk is, de microfoon vangt namelijk ook veel omgevingsgeluid op. Kortom:
- film in een goed verlichte en stille ruimte;
- gebruik een stabiele camera en voorkom omgevingsgeluiden;
- laat de camera lopen en kies achteraf de beste fragmenten.